Biologische bestrijdingsmiddelen tegen slakken in uw tuin

Insecten kunnen een groot probleem zijn in uw tuin. Ze eten niet alleen al uw gewassen, maar velen laten ook afval en uitwerpselen achter, en dat is niet bepaald smakelijk. Slakken zijn een van deze ongewenste gasten die de voedselvoorraad in uw tuin aantasten en eetbare plantjes vernietigen. Heeft u slakken gevonden in uw tuin? Dan bent u niet de enige! Slakken zijn overal te vinden, vooral in droge periodes van het jaar als ze op zoek naar water lopen. Ze kunnen erg schadelijk zijn voor plantjes, voedselvoorraden en insectennestjes. Gelukkig zijn er enkele biologische middelen om deze ongewenste gasten op afstand van uw gewassen te houden.

Verschillende manieren

Slakken bestrijden kan op verschillende manieren. Een populaire oplossing voor slakken bestrijden is om peterselie rond de omtrek van uw tuin te planten. Slakken zijn dol op deze plant en zullen hun best doen om op het gebladerte te kauwen in plaats van het uwe! Een andere optie is om geplette eierschalen rond de basis van planten te strooien waar slakken graag snacken, zoals tomaten of rozen. De scherpe randen ontmoedigen hen om dichterbij te komen dan nodig.

Aaltjes of nematoden

Een andere populaire methode om ongedierte zoals slakken te bestrijden, is met een natuurlijke vijand. Zo kunt u aaltjes tegen slakken inzetten om te voorkomen dat de slakken uw tuin en gewassen aantasten. Aaltjes, ook wel nematoden genoemd, zijn microscopisch kleine, wormachtige dieren die in de grond leven. Er zijn meer dan 20,000 soorten nematoden en ze voeden zich met plantenwortels, schimmels, bacteriën en andere kleine wezens. Ze kunnen gunstig zijn voor tuinen omdat ze helpen bij het afbreken van organisch materiaal, zoals dode bladeren. Nematoden kunnen ook ongedierte doden of de uitbreiding ervan remmen door zich met hen te voeden of met hun eieren voordat ze uitkomen.

Aaltjes tegen slakken: hoe gaan ze te werk

Nematoden of aaltjes werken zeer effectief tegen een slakkenplaag in uw tuin. Ze jagen op slakken door hun lichaam binnen te dringen via de mond of anus van een slak of een wond. Zodra ze eenmaal het lichaam van de slak zijn binnen gedrongen, planten ze zich snel voort om een aantasting van nematoden te creëren die zich vervolgens van binnenuit op de slak voeden. Slakken kunnen niet lang overleven als dit gebeurt, dus ze gaan uiteindelijk dood. Dit proces duurt ongeveer twee weken en gebeurt ondergronds. Na twee weken zul je dus het resultaat boven de grond zien.

Natuurlijke bestrijdingsmiddelen en onze gezondheid

Het inzetten van aaltjes tegen slakken is geheel natuurlijk en veilig voor uw gewassen en ook uw eigen gezondheid. Dat is een van de redenen waarom biologisch tuinieren zo populair is. Natuurlijke bestrijdingsmiddelen zijn beter voor onze gezondheid, de gezondheid van onze gewassen en de gezondheid van onze planeet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *