Wat is telematica?

In de breedste definitie van het woord is telematica het combineren van twee wetenschappen: telecommunicatie en informatica. Waar telecommunicatie zich bezig houdt met onder andere telefoon verbindingen en kabels, richt informatica zich onder andere op computer systemen. Vandaag de dag wordt de term telematica vooral geassocieerd met data management rondom commerciële transport.

Wat is telematica?

Draadloze telematica systemen en ‘black box’ technieken verzamelen en verzenden informatie over het transport van een voertuig en onderhoud. Een populaire optie voor veel transport bedrijven is het gebruik van het zogenaamde ‘fleet management’ systeem. Dat is een tak binnen de telematica die voertuigen coördineert en een inzichtelijk overzicht maakt van de status, productiviteit en efficiëntie van de gehele ‘vloot’.

Hoe werkt telematica?

In de basis is telematica gebaseerd op het tracken van voertuigen. Daartoe zijn er in de voertuigen zelf systemen geïnstalleerd die constant data zenden ontvangen en opslaan. Een mobiele modem zorgt dat er een draadloze verbinding mogelijk is tussen dit systeem en die van het voertuig zelf.

Het apparaat verzamelt zowel GPS data als voertuig specifieke data en verstuurt dit via GPRS (General Packet Radio Service), via het 4G netwerk of een satellietverbinding met een centrale server. Deze server verzamelt en interpreteert de data zodat de gebruiker het via een veilige website kan bekijken op zijn telefoon of tablet. De data die door het telematica systeem wordt verzameld kan informatie bevatten over de locatie, snelheid, de mate waarin een voertuig stationair functioneert, hard remmen of versnellen, brandstof gebruik, fouten in het voertuig, enzovoort. Patronen analyseren kan veel inzicht bieden in het functioneren van een serie aan voertuigen.

De voordelen van telematica

Telematica technieken kunnen zo veel operatieve verbeterpunten in kaart brengen. Bijvoorbeeld wanneer je brandstofkosten wil reduceren. Telematica systemen herkennen een brandstof lek in no time. Maar de technieken kunnen ook worden ingezet om de meest efficiënte routes voor chauffeurs in kaart te brengen en zo onnodig gereden kilometers te voorkomen. Ook verbetert het de veiligheid van een voertuig. Er wordt constant feedback gegeven over het functioneren van het voertuig. Evenals over de rijstijl van de gebruiker. Ongewenste rij gewoontes, zoals hard remmen of snel optrekken, kan voor gewaarschuwd worden. Ten derde verbeterd het de productiviteit. Dankzij accurate real-time GPS data kunnen files en andere vertragingen op de weg eenvoudig worden vermeden. Evenals slechte weersomstandigheden. Tenslotte kunnen er meer accurate betalingssystemen worden georganiseerd. De systemen registreren op de minuut exact wanneer het voertuig wordt gestart en weer uitzet. De gemaakte uren van werknemers worden zodoende automatisch geregistreerd, waardoor het werk zelf efficiënter kan worden uitgevoerd.

Dankzij telematica kan het werken met veel voertuigen dus eenvoudigerwijs geoptimaliseerd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *